Door de sloop van de voormalige betonfabriek op de Vilgert te Velden is er ruimte ontstaan voor vijf bouwkavels, waarvan twee kavels uitzicht bieden op het natuurgebied ’t brook. Op een van de twee kavels is een schuurwoning gerealiseerd die uitzicht biedt op het natuurgebied. Zoals het woord al aangeeft moet de schuurwoning het gevoel van een schuur oproepen, één groot dak dat de ruimte eronder beschermt tegen alle weersinvloeden. Dit schuurgevoel wordt versterkt door de karakteristieke eiken constructie die het dak (gedeeltelijk) draagt.

 

Doordat het dakvlak groter is dan de benodigde binnenruimtes, is er ruimte voor een veranda. De woonruimte is zo geplaatst zodat er aan de voor- en linker zijgevel een veranda kan komen die optimaal zicht heeft op het natuurgebied. De asymmetrische plek van de woning onder het grote schuurdak in combinatie met de rigide eiken constructie zorgt daarnaast ook voor een speelse compositie. Het woonvolume zelf is opgetrokken met baksteen waarvan de afwijkende voegkleur de plint benadrukt. De meer gesloten gevels, de rechter zij- en achtergevel, zijn voorzien van een hoge plint waarop de horizontale kozijnen rusten. De open gevels, de linker zij- en voorgevel, hebben een lage plint met grote raamopeningen waarvan de grote hoekpui de eyecatcher van de woning is.
De begane grond is van alle ruimtes voorzien die nodig zijn om gelijkvloers leven mogelijk te maken. De sanitaire ruimtes, entree en slaapkamer zijn compact waardoor de leefruimte zo ruim mogelijk vormgegeven kan worden. De leefruimte is voorzien van een grote vide zodat men de eiken constructie en ruimtelijkheid van de schuurwoning optimaal kan ervaren. Naast de vide is er nog ruimte voor één groot vertrek op de eerste verdieping. Dankzij de hoge puien kan men op de verdieping ook uitkijken op het natuurgebied.

EINDRESULTAAT