In Schandelo wordt een schuur van een langgevelboerderij herbestemd tot woning. De schuur zelf is ongeveer 100 jaar oud en de eiken constructie in de schuur is waarschijnlijk twee keer zo oud! Het fantastische uitzicht op het dorp Velden, de oude eiken constructie en de ruimtelijkheid van de schuur zijn belangrijke uitgangspunten geweest voor het ontwerp.

 

Naast deze uitgangspunten had de opdrachtgever de wens voor een zeer ruime leefruimte. Als de keuken, eetkamer en woonkamer in één grote open ruimte geplaatst zou worden dan zouden de ruimtes ongedefinieerd aanvoelen en zal de ruimte wegvloeien. Om dit te voorkomen is er een ruimtelijk element in het midden van de leefruimte geïntroduceerd waardoor de grote ruimte wordt opgedeeld in meerdere kleinere en meer intieme ruimtes. Dit ruimtelijk element is een schijf waar de apparatenwand van de keuken tegen geplaatst is, deze schijf benadrukt de contouren van de keuken. Daarnaast wordt de keuken ook nog eens benadrukt door de slaapkamer erboven, waar de overige leefruimte kan genieten van de ruimtelijkheid van de schuur daar heeft de keuken dus een compacter voorkomen. Deze slaapkamer wordt met een loopbrug verbonden met de overige (slaap)kamers op de eerste verdieping.
De ruimtelijkheid van de schuur wordt bewerkstelligd door de oude eiken constructie, deze constructie is in de woning dan ook zoveel mogelijk in het zicht gelaten. Uit respect voor de eiken constructie zijn de ruimtes om deze constructie gepositioneerd waardoor de constructie intact gelaten kan worden.

De nieuwe elementen hebben bewust een strak voorkomen want dankzij de strakke lijnen van deze elementen komen de grillige en kromme lijnen van de eiken constructie nog meer naar voren. Op sommige plaatsen verdwijnt de eiken constructie in een strakke gestucte wand om ergens anders weer tevoorschijn te komen.
EINDRESULTAAT